Pariz

Pariz

U razdoblju od srijede, 29. travnja do subote 2. svibnja bio sam u Parizu, jednom od najljepših i povijesno najvažnijih gradova Europe pa i svijeta.
U Pariz smo stigli 29. travnja oko 13:00 sati, nakon cjelodnevne vožnje autobusom od Zagreba. Odmah smo krenuli sa šetnjom i to po Montmartreu, jednim od najpoznatijih pariških četvrti. Tamo se nalazi crkva Sacré Coeur – Bazilika Srca Isusova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Drugi dan smo išli u dvorac Versailles. Obišli smo skoro cijeli dvorac od sobe Louisa XIV. i Marije Antoanete sve do za povijest tako bitne Dvorane Ogledala (tamo su Britanci potpisali predaju u Američkom ratu za neovisnost i Nijemci mirovni ugovor 1918.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Navečer smo se vozili brdom po rijeci Seine. Uživali smo u svjetlima Pariza i predivnim građevinama.
Treći smo se dan popeli na poznati Eiffelov toranj i od tamo imali prekrasan pogled na cijeli Pariz. Eiffelov toranj izgrađen je 1889. za Svjetsku izložbu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zadnji dan u Parizu išli smo u ogroman muzej Louvre koji je bio jednostavno prevelik da bismo ga cijelog obišli. Na sreću, podijeljen je na povijesna razdoblja (npr. talijansko renesansno slikarstvo, umjetnost starog Egipta i sl.) Mi smo se zadržali na talijanskom slikarstvu (vidjeli smo Mona Lisu)

i antičkoj umjetnosti (vidjeli smo Niku sa Samotrake, Ramzesa II. i mnogo drugih antičkih kipova).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mi smo vidjeli sve ono što turisti obilaze prilikom posjeta Pariza, međutim grad koji ima toliko mnogo znamenitosti , muzeja i crkvi tako da nije moguće sve vidjeti u 4 dana, i zato želim ponovno ići u Pariz. Pariz je jednostavno predivan grad!
Luka Šop, 8.a