Literarni radovi

Da sam ja tratinčica

Bila sam na livadi i uživala u toplini sunca sa svojom obitelji. Kad je došla jedna djevojčica, ubrala me i odnijela u svoju kuću. Stavila me u vazu gdej su bila još dva cvijeta, ljubičica i potočnica. Gledali smo kroz prozor kako ptica leti i pjeva, kako je drugo cvijeće na slobodi. Srce nam je polako počelo kucati, a djevojčica nas je gledala i vidjela da venemo pa je uzela vazu, napunila je zemljom, stavila nas natrag i dodala malo vode. Ali nam ipak nije bilo dovoljno jer smo trebali više sunca, kiše i vjetra. Htjeli smo se vratiti na livadu. Jednoga dana djevojčica je odlučila vratiti nas na livadu. Kad nas je vratila na livadu, odlučila je da neće više brati cvijeće, nego samo promatrati cvijeće i tako su svi bili sretni, a ja sam izrasla u prelijepu tratinčicu.

Dora Grgurević, 2.b

Da sam kapljica kiše

Ja sam kapljica kiše. Volim se igrati s kišobranima. Na oblaku sami upravo gledam sva bića na zemlji. Jednom sam spasio tri prekrasna cvjetića, bili su vrlo maleni i krhki. Usrećio sam ribe. Naravno, nama kišnim kapljicama je teško. Idemo iz vode u vodu. Ja nikada ne spavam i ne odmaram. Volim biti istraživač. Volim pustolovinu, posebno u šumama.

Rafael Dujmović, 2.a

Moj dan s Ivanom Brlić-Mažuranić

Mama me probudila za školu.
Došla sam u kuhinju na doručak.
Tata me zamolio da odem u podrum po pekmez.
Kada sam sišla dolje, vidjela sam isti onaj vremenski stroj koji me je prije godinu dana odveo kod Dore Krupićeve.
Odjednom sam se našla na ulicama nekadašnje Austro-Ugarske.
U daljini sam ugledal Ivanu Brlić-Mažuranić.
Polako sam joj prišla.
Dočekala me s velikim osmijehom.
-Kako se zoveš?
-Antonija, rekla sam.
-Gdje stanuješ?
-Ja ne stanujem ovdje.
-Želiš li doći živjeti kod mene?
- Svakako.
Pošla sam s Ivanom do njene kuće.
-Uđi, raskomoti se.
Prihvatila sam njenu ponudu.
Već sam pet dana u kući Ivane Brlić-Mažuranić.
Izašle smo u šetnju kako bi dobile nadahnuće za novu knjigu.
Hodale smo poljem i ugledale malog postolarskog šegrta.
To nam je dalo poticaj za novu priču koju smo zajedno napisale.
Nazvale smo ju ” Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.
Priča je bila rado čitana i knjiga se dobro prodavala.
Ivana mi je u znak zahvalnosti dala zlatnik iz davnih vremena.
Vremenskim strojem vratila sam se u sadašnjost.
Ponovo sam se našla u podrumu.
Mislila sam da je sve bio samo san.
Ali u džepu sam našla zlatnik.
Shvatila sam da je sve bilo stvarno.
I na kraju, svi su bili sretni.
Ivana je napisala knjigu, ja sam dobila zlatnik, a djeca čarobno lijepu priču koju će čitati još bezbroj generacija.
…joj…zaboravila sam tati donijeti pekmez.

Antonija Česi, 3.a

Deveti rođendan

5.8.2014. proslavio sam svoj deveti rođendan. Bio sam na Pagu i bilo je zabavno jer tamo imam puno prijatelja. Ujutro su me probudili prijatelji i donijeli mi tortu i darove. Poslije toga smo otišli na plažu. Cijelo jutro smo se zabavljali na kupanju i jeli sladoled. Tata je pripremio fini roštilj i svi skupa smo ručali. Ostatak dana smo igrali igrice,plesali, pjevali i ludirali se. Nadam se da ću i ove godine slaviti rođendan na Pagu. Ove godine ću napuniti svoje prvo desetljeće.

Luka Jakšić, 3.d

Draga prirodo!

Draga prirodo, dijete te moli
da svako biće
tebe voli!

Ne daj da tvoja
zelena ljepota nestane
iglasan šum rijeka da prestane.

Draga majko prirodo,
ti si nam dala cvijeće,
a mi tebi
uzvratili smeće.

Daj da uvijek bude
Sunca, neba, cvijeća
jer je to u srcu djeteta
velika, velika sreća.

Marta Bule, 2.c

Haiku

Mrkla je noć,
krijesnice lete,
trunčica svjetla u tami.

Nikolina Mesić, 4.c

Kišna kap

Nalazim se u Zagrebu i stalno padam ljudima na nos. Vidim puno, puno ljudi i zgrada. Svakoga dana putujem daleko. Kada padam, pomognem svim cvjetovima. Upoznala sam strašno puno prijatelja. Ponekad postanem nevidljiva, fora zar ne? Znam prekrasno čitati i pisati. Isto znam puno jezika. Ništa ne jedem, padam samo kada treba. Jako volim prozirnu boju, zato što sam ja prozirna. Jako volim kišu jer tada ja nastupam. Jedanput sam pala iz oblaka u rijeku Savu. Tamo sam upoznala puno raznih životinja, vidjela, pa i čula kako pjevaju ribe. Kroz mene se sve, baš sve vidi. Kada padnem nekome na prozor, čim malo procurim, ostane trag. Čujem ljude što govore, ali oni nažalost mene ne. Nikada mi nije dosadno. To je zato što stalno padam. Ja nikada ništa ne jedem ni ne pijem, od mene nastaju uvijek lokvice. To je moj način zadovoljavanja ljudi. Sigurno vi svašta radite u lokvicama. Znam svašta dijeliti. Svi po meni gaze, ali mene to ne boli.

Lea Višekruna, 2.a

Ljepote proljeća

U proljeće sve zazeleni, procvjeta i razbudi se. Stabla više nisu gola već su odjevena u zelene haljine. Trava je zazelenjela, cvijeće je procvjetalo. Travnjaci su puni tratinčica, maslačaka i ostaloga cvijeća. Procvale su i visibabe, jaglaci i šafrani. Sunce se javlja među oblacima i grije leđa đaka što vrijedno idu u školu. Drugi se samo druže i uživaju na suncu. Životinje se bude iz zimskog sna. Vrapčići već veselo cvrkuću u ranu zoru. U proljeće se sve budi pa tako i ja. Sunce je i odmah sam bolje volje. Mogu biti vani s prijateljicama i družiti se. Ja jako volim proljeće jer se sve budi.

Filipa Petrić, 4.a

Ljetna priča

Bila jednom jedna ljetna priča u kojoj su stanovale Ljiljana i Ljubica . One su svako ljeto išle na more . Tamo ih je dočekalo puno prijatelja . U nedjelju su krenule kući . Ljubica je zapisala svoje pustolovine s mora u jednu bilježnicu . Kada se bus udaljio Ljiljana i Ljubica su poslale pusu moru .

Frano Bliznac 1.d

Ljubav

Kada prvi put
ugledah oči tvoje
počelo se topiti srce moje.

Kada prvi put
ugledah tebe
nisam znala
čak ni za sebe.

Ljubav prema tebi
osjećam jako,
ali izraziti to
ne znam kako.

Za Valentinovo
ispred tvojih vrata
čekat će te
hrpa čokolada.

Ema Spajić, 3.b

Ljupka i Piljo

Jednom davno živjela patuljčica Ljupka koja je bila zaljubljena u patuljka Pilju . U cijelom kraljevstvu svi su govorili da je ona ljepša od kraljice , a on od kralja . Jednog dana Piljo je Ljupku pozvao na sladoled . Pristala je . Od tada su svaki dan zajedno odlazili na sladoled i jako su se zavoljeli .

Pia Ezgeta 1.d

Majci za Majčin dan

Mamice, mamice,
Nježna latice,
Volim te najviše na sviejtu
Tako slatku i lijepu.

Kad me poljubiš u obraziće moje
Znaš da ću uvijek biti sunašce tvoje.

Provodit ćemo se lijepo te dane
Prije nego Majčin dan svane.

Majčice, stigao je i tvoj dan
Bit će prekrasan sav,
A ljubav svih nas
Možeš očekivati svaki čas.

Ema Spajić, 3.b

Majčina ljubav

Mama, sretan ti Majčin dan!
Tvoj život je kao san.
Ti si zauvijek u mojem srcu majka,
Zanimljiva si i dražesna kao bajka.

Uvijek si nježna i draga,
Ali u tebi je velika snaga.
Uz mene si i kad sam dobro i kad boli,
Zato te moje srce beskrajno voli.

Nika Mačvanin, 3.b

Moj bratić

Moj bratić i ja išli smo na pecanje. Upecali smo puno riba. Plovili smo, plivali i igrali se. Pozivali smo upomoć. Voda je bila jako prljava, ulovljene ribice pustili smo natrag u rijeku. Bilo nam je super!

Janko Škornjak, 1.c

Moj psić

Ima jedan psić Tara,
koji svaki dan po ogradi
prljavim šapama šara.

Misli samo na hranu,
jer u njoj ne vidi
niti jednu manu.

Ne voli baš mačke,
a i kad trči za njima
uvijek sruši tačke.

Eto, to je jedan pas
koji će uvijek voljeti
sve nas.

Luka Bartolek Micek, 4.c

Moj san

Bila je večer . Nisam bila umorna . Legla sam u krevet i nisam mogla zaspati . Ipak , nakon nekoliko minuta utonula sam u duboki san . Stvorila sam se u džungli . Tamo je bilo puno stabala i životinja . Na sebi sam imala narančastu majicu i hlače sa crno bijelim točkicama . Vidjela sam žirafe , zmije , slonove , lavove i tigrove . Žirafe su imale dugačak vrat , zmije su imale očnjake , lavovi i tigrovi su bili jako opasni . Bilo me jako strah . Tekli su veliki vodopadi . Odjednom sam susrela dječaka i rekla mu da sam gladna . On me nahranio . Malo smo odspavali . Kad sam se probudila kraj mene je bio veliki žuti lav sa crvenom grivom . Bježala sam od njega . Počeli su me loviti tigrovi . Bojala sam se . Utrčala sam u neku tamnu špilju . Unjoj su bili kameni stolci i stol . Tamo je živio onaj dječak . Pao je mrak i opet sam zaspala . Ujutro sam razmišljala je li to bio san ili stvarnost .Svoj san sam ispričala roditeljima i prijateljima u školi .

Ema Lažeta 3.c

Moj tata

Moj tata se zove Toni .Visok je . Ima okruglo lice . Oči su mu smeđe . Kosa mu je crna .Voli se igrati sa mnom . Moj tata voli mene , moju sestru i mamu najviše na svijetu .
Emanuela Mrkonjić 1.c

Moj tata

Moj tata je bio arheolog i profesor povijesti . Bio je jako dobar . Volio me je i čuvao . Volio je pomagati ljudima .
Bartol Knezović 1.c

Moja draga majka

Mojoj mami ime je Julijana. Moja majka je srednje visine. Lice joj je duguljasto. Boja kose joj je crna. Oči su joj tamnosmeđe. Najsretnija je kad dobijem dobre ocjene. Najviše ju volim jer brine o meni. Majko, čestitam ti majčin dan!

Eva Biljan, 1.a

Moja ljubav

Moja cura zove se Ema. Ide u 3. razred Osnovne škole Rudeš. Naša ljubav traje od prvog razreda. Volim je zbog toga jer je lijepa, dobra, darežljiva, slatka, uvijek pomaže. Jednom sam joj poklonio naušnice i lančić koji sam sam napravio. Bez Eme ne mogu jer je jako puno volim. Nadam se da i ona mene i dalje voli.

Mat Katalenić, 3.c

Moja mama

Mojoj majci ime je Ivana. Ona je visoka. Moja mama ima duguljasto lice. Ima crnu kosu. Ima zelenkastosmeđe oči. Moja mama voli filmove. Najsretnija je kad imam dobre ocjene. Volim majku jer vodi brigu o meni. Majko, čestitam ti Majčin dan.

Ines Prpić, 1.a

Moja majka

Moja mama zove se Petra. Ima zelene oči i dugu plavu kosu. Često se smije. Ponekad je naljutim, ali je ta ljutnja brzo prođe. Kada se rastužim i rasplačem, ona me utješi. Uvijek je tu kad kada je trebam. Često se igramo, smijemo, plešemo i smijemo. Naše igre su uvijek zabavne. Volim je jako! Imam najbolju mamu na svijetu.

Ella Nežić, 1.b

Moja mama

Majčice draga, ljepša si od svih zvijezda što po noćnom nebu sjaje, od sunca, od cvijeta, od najljepše kuće na svijetu. Ti si sunce koje će zauvijek sjati za mene. Ti si moja ljubav najveća na svijetu. Jako te volim majčice!

Nia Terglav, 1.a

Moja sveta pričest

Jako dugo sam se veselio prvoj pričesti . Mama i tata su štedjeli i radili popis gostiju , dok sam ja radio ispit savjesti i razmišljao kako je to prvi put primiti živoga Isusa u svoje srce .
Došao je taj veliki dan . Primio sam tijelo Kristovo u svoje srce . Bio sam neopisivo radostan i sretan .
No , ipak ,bio sam i malo žalostan jer sam svjestan da sam Isusa sigurno nekad i povrijedio . Nitko nije bez grijeha . Osjećao sam se preporođeno . Žao mi je sve one djece koja nemaju priliku to proživjeti sa svojom obitelji . Zato trebaš biti zahvalan na svemu što imaš i ne očekivati previše . Za obitelj kakvu ja imam treba se moliti , kao i za sve svoje bližnje . Želim zahvaliti svima koji su bili na mojoj velikoj svečanosti .

Marko Bartolek Micek 3.c

Moja učionica

Moja učionica je pravokutnog oblika. Ona je vrlo velika i prostrana. U njoj su ploča, ulazna vrata, prozračni prozori. Klupe su posložene u tri reda. Na panoima su naši radovi. Još imamo računalo i projektor koji nas uvijek zabavi. Naša učionica je puna cvijeća i puna šarenih boja. U njoj se uči, zabavlja i pjeva i ugodno druži s prijateljima.

Josip Šira, 2.c

Moji prijatelji

S prijateljima mžemo dijeliti osjećaje. Tješe nas kad smo tužni i prema nama su dobri. Uvijek se zajedno igramo pod odmorom. Najviše se volim igrati s Emanuelom. Volim se igrati s njim medvjeda. Igra se tako da je on medvjed a ja sam turist. Igra je jako zabavna. On i ja se volimo igrati toga. Igra je za sve!

Antonio Palić, 1.b

Najdraži zmaj

Navečer, prije spavanja, čitao sam knjigu o zmajevima. Knjiga je bia izvrsna i nisam je mogao prestati čitati. Sike zmajeva činile su se kao da su stvarni. Svidio mi se zmaj iz vrste Drako Ocidentalis Magnus. On je imao strelasti rep kojeg koristi u borbi. Imao je i čvrste šiljaste izrasline duž kralježnice, velika krila i odličan vid. Bio je jako opasan. U jednom trenutku izašao je iz knjige, pokupio me na svoja leđa i odletio u nepoznato. Jako sam se uplašio. Letjeli smo dugo kroz guste oblake. Spustili smo se kraj vodopada. Tamo sam vidio još djece koja jašu zmajeve i utrkuju se. Djeca su bila vesela i zaigrana. Tada sam se smirio, opustio i krenuo zabavljati s njima. Utrkivali smo se. Pobijedio sam u svim utrkama. Bio sam sretan. Uživao sam u letu. I zmaj je bio sretan zato što je nakon utrke obilno večerao dva vola. Nakon odlične zabave, ponovo me stavio na leđa da me vrati kući. Brzo je letio, a ja sam se čvrsto držao za njegove ljuske. Vratio me u krevet. Probudio sam se i shvatio da je to bio jedan odličan san. Ustao sam i nešto mi je sipalo iz ruke. Pored knjige na podu našao sam nešto neobično. Bila je to ljuska zmaja iz sna. Otada mi je Drako Ocidentalis Magnus najdraži zmaj.

Marko Brlić, 3.d

Pismo vodi

Draga vodo!
Potrebna si za život ljudi, životinja i biljaka. Kad te drvo popije, ono proizvodi kisik koji je potreban za život ljudi, životinja i biljaka. Trebaš nam da ne bude suše i žeđi. Bez tebe nitko ne bi mogao živjeti i ne bi bilo žive duše. Ti si najzdravije piće. Potrudit ću se da te ne zagasimo u izvorima raznih vrsta voda. Štedjet ćemo te na koji god način budemo mogli. Kad te popijem brzo ću utažiti žeđ. Kopna je manje nego tebe. Ako tebe nema, nema ni hrane za sva bića na svijetu. Bez tebe, živa bića koja žive u vodi će uginuti, kao: ribe, koralji, lignje, morski pas, morska trava, školjke i još mnoga druga bića. Ljudi, životinje i biljke jako te poštuju jer si im važna za život.

Laura Krička, 2.b

Plavi svijet

Bila jednom plava priča. U njoj sam bila u moru i skroz sam poplavila. Čak i morska bića i biljke su bile plave. Izašla sam iz vode i sve je opet bilo plavo. Čak i trava i drveće. Malo sam lutala plavim svijetom i zalutala u čarobnu šumu u kojoj sam vidjela plave patuljke. Sve je bilo plavo. Puno sam hodala i stigla na nebo. Čak su i oblaci i sunce bili plavi. Stajala sam na plavom oblaku i gledal plavi svijet. Iznenada su se pojavile plave stube koje su vodile do plave kuće u kojoj je živjelo pedeset plavih patuljaka. Ušla sam u nju, no svi su spavali u svojih pedeset kreveta. Ušla sam u plavu sobu i pala kroz plavu rupu koja vodi do plave livade. Vidjela sam jedan lijepi plavi cvijet i ubrala ga. Tada me svojim listom uzeo za noge i bacio kroz tučak. Napokon sam se vratila u svoj šareni svijet.

Dorotea Korbar, 2.a

Popila sam noćni napitak

Pala je noć . Na stolu sam vidjela čašu . Popila sam sve što je bilo u njoj . Otišla sam u svoju sobu , srušila se na krevet i utonula u osam sati crnog mraka . Našla sam se na nebu , srela sam dvije zaigrane zvjezdice . Dug smo se igrale skrivača i lovice . Rekla sam im da sam gladna . Poletjele smo na Saturn . Tamo sam našla kilogram mirisne čokolade . Sve sam pojela . Čokolada mi je dala snage . Poletjela sam dalje . Srela sam Sunce i Mjesec u pidžamama . Sunce je spavalo , a Mjesec se igrao sa mnom .Bilo je jako zabavno . Polako sam se počela buditi . Probudila sam se . Ispričala sam ukućanima svoj san . Iz džepa sam izvadila paketiće smijeha i podijelila svima u kući . Svi smo bili jako sretni i veseli .
Rita Etgeta 3.c

Poruka Zemlji

Draga Zemljo,
kada malo bolje razmislim, mi ljudi sve više i više te uništavamo. Probat ću od sada paziti na tebei u tome ću se jako potruditi. Upozoravati ću sve ljude, prijatelje i obitelj da to više ne čine. Draga, najdraža Zemljo, oprosti nam!

Ana Parlov, 4.c

Pozvana sam u mravlji dom

Šetala sam livadom jedne sunčane nedjelje. Zatim sam čula tih i predivan glasić kako pjevuši o tuzi koju proživljava. Tko to tamo pjeva, začuđeno sam stala. Tko je tamo na livadi? Nije bilo nikoga, ali kada sam malo bolje pogledala, vidjela sam mrava, za mrava dosta velikog mrava. To je bila matica koja mi je ispričala o svom jadnom životu. Zamislite, ona je morala svakih pet minuta polagati jaje i još nije smjela izlaziti van iz mravinjak i to joj je hvala. No pošto sam je jedini čovjek koji je uspio vidjeti maticu i još pričati s njom, odlučila sam ju nagraditi za njen težak rad. Pokazala sam joj cijelu livadu i na kraju dana popelesmo se na vrh brda i gledale zalazak sunca. Na kraju zalaska, vratila sam je u mravinjak. To je dan koji nikada neću zaboraviti!

Lora Simkić, 2.c

Priča iz čarobnjakova šešira

Bio je svibanj . Jedan čarobnjak je dao čarobnu injekciju kornjači i ona se pretvorila u konja . Na konju je putovao sve do čarobnog snjegovića . Injemu je dao čarobnu injekciju . On se pretvorio u dunju .
Čarobnjak je uzeo dunju i odmah nestao . Ostao je samo njegov mali čarobni šešir , koji se kasnije pretvorio u mali , mali listić koji je odnio vjetar .
Damjan Cerić 1.d

Proljeće u zavičaju

Proljećeje nježno stiglo u moj zavičaj. Sva stabla oogrnulo je u zelini omotač. Sve livade je uljepšalo nježnim i šarenim cvijećem. Veselo sunce je probudilo uspavane životinje iz zimskog sna. Ptice radosno cvrkuću. Proljeće je sletjelo na voćke. Igrališta i parkovi odzvanjaju dječjim smijehom. Proljeće je moje najdraže godišnje doba.

Lucija Nenadić, 2.c

Prvašići u ZOO vrtu

U srijedu sam sa svojim razredom krenula u Zoološki vrt. Bila sam uzbuđena jer sam se veselila svim tim životinjama koje susrećem najčešće samo u bajkama. I drugi su bili uzbuđeni. Moja prijateljica Eva me stalno ispitivala kada ćemo doći. Bilo mi je super to što smo mogli dirati zmiju i gledati ogromnu papagajsku kornjaču. Naučili smo da je najotrovnija zmija u Hrvatskoj poskok, a najotrovniji pauk crna udovica. Vidjeli smo predivni paunov rep i tigra za kojeg kažu da u jednom obroku može pojesti mesa koliko stane u 230 hamburgera. Ali kad sam malo bolje pogledala, vidjela sam da su neke životinje stvarno tužne jer su zatvorene u kavezu. Zoološki je super za nas ljude jer možemo svašta naučiti, ali za životinje možda i nije toliko super. Što vi mislite?

Lana Mamuzić 1.b

Prvi proljetni dan

Zima je završila , a proljetno sunce najavilo je proljeće . Veselo sam otvorio prozor i udahnuo svježi miris proljeća . Prvi proljetni dan je prekrasan . Sunce baca lelujave , vesele , tople i žute zrake na mirisne , zelene livade prepune djece i cvijeća . Djeca su vesela i razigrana . igraju vesele igrice na livadi . Cvjetići sramežljivo proviruju svojim žutim , ljubičastim i plavim glavicama iz svježe zelene trave . Na svakom se cvjetiću vidi radost , veselje i sreća što je napokon završila duga i hladna zima . Drveće polako dobiva zelenu haljinu .Ptice se vraćaju s juga . Sve je puno šarenih leptira . Proljeće je prekrasno , divno i mirisno . To mi je najljepše godišnje doba .
Marijan Lažeta 3.c

Put oko svijeta s Vandom Winter

Jednog proljetnog dana išla sam na natjecanje u hip-hopu. Natjecanje se održavalo u Areni. Članica žirija bila je Vanda Winter. Prva nagrada bila je put oko svijeta s Vandom. Moja grupa je pobijedila. Prvo smo išle u Pariz i posjetile Eiffelov toranj. Kupile smo si kipiće za uspomenu na Pariz. Nakon toga išle smo u Las Vegas i tamo smo gledale nastup poznatog cirkusa. Onda smo posjetile Hollywood gdje smo gledale snimanje serije Viktorijus. Bilo je vrijeme za povratak u Zagreb. Kad smo došle bile smo jako gladne, pa smo otišle u Batak na ručak. Nakon što smo se najle, svaka je otišla svojoj kući. To mi je bila najbolja nagrada u životu!

Ema Morić, 3.a

Putovanje u budućnost

Jednog lijepog proljetnog dana šetala sam ulicama svoga grada. U jednoj ulici bila je trgovina sa neobičnim strojevima. Bila sam jako radoznala pa sam ušla u trgovinu. Uočila sam jedan stroj. Približila sam se stroju i stisnula jedan gumb. Podigla se svijetloružičasta magla koja me je povela u budućnost. Našla sam se u nekoj prostoriji kojoj se nije vidio kraj. Tamo su se nalazili roboti koji su spremali, čistili i kuhali za ljude. Jedan robot mi je ponudio tabletu od špinata i mesa. Tamo sam ostala neko vrijeme dok se nije podigla svijetloružičasta magla koja me je vratila u doba moje devete godine. Kad a sam opet željela ići u onu trgovinu, nje više nije bilo.

Katja Juričić, 3.a

Putovanje

Jedne sam subote napravila vremenski stroj. Bio je crne boje i oblika velike kocke. Imao je po sebi male šarene kockice i podsjećao je na nekakav veliki bombon. Zakoračila sam u njega, odredila svoje odredište i krenula put Pariza. Nije prošla ni sekunda, a već sam se našla ispred Eiffelovog tornja. Bio je toliko visok da mu nisam mogla vidjeti vrh. Šetajući gradom zaljubljenih, odlučila sam posjetiti još jedan grad. Moje sljedeće odredište bio je London. Oduvijek sam željela vidjeti Big Ben. Diveći se tako ljepotama Londona, shvatila sam da je to grad u kojem želim živjeti. Tako sam svoj vremenski stroj zauvijek ugasila i ostala živjeti u Londonu.

Dora Maranić, 3.a

Razgovor s Tatarom

Našla sam vremenski stroj. Otputovala sam u 1242.godinu. Prepala sam se jer sam opazila strašnog Tatara ispred sebe. Rekao mi je: ” Što ti radiš ovdje?” Rekla sam mu: ” I ja se pitam. Izgubila sam se. Možda mi vi možete pomoći. Jeste li vidjeli neki cirkus?” Tataru je mač skoro ispao iz ruke. Zbunio se, a ja sam nastavila:” Onaj cirkus s velikim šatorom, konjima, akrobatima,…” Tataru je mač sad ispao iz ruke. Promucao je: ” Nisam ga vidio. Da ti možda ne lažeš. Čudno izgledaš u tim hlačama.” Nasmiješila sam se i rekla: ” Pa da, moram biti čudna jer sam iz cirkusa. Vidite ovaj trik!” Brzo sam uskočila u stroj i zalupila vratima. Stisnula sam gumb i mahnula mu rukom. Trik je uspio. Mislim da me je cijeli dan tražio po livadi pored Save i od muke čupao svoju kosu složenu u konjski rep.

Nina Celinić, 3.c

Što učenici prvog c kažu o školi

U školi je veselo i zabavno . (Barbara Tršek )
Moja škola je zakon . (Matej Miholić)
Volim školu jer svaki dan naučim nešto novo i vidim svoje prijatelje .(Doris Meter)
Volim školu jer volim ići u boravak.(Bartol Knezović)
U školi mi se naročito sviđa učiteljica . (Lucija Ničota)
Škola je puna zaigrane djece i veselja . (Emanuela Mrkonjić)
Moja škola je lijepa ,uredna i velika . (Dora Dvojković)
Moja škola je razigrana . (Adnan Subotić Šahinović)

Veselim se proljetnim praznicima

Stiglo je proljeće. Sve se probudilo. Stižu proljetni praznici. Dolazi i Uskrs! Za proljetne praznike ostat ću u Zagrebu. Igrat ću se u dvorištu, promatrati cvijeće i slušati cvrkut ptica. Šetat ću se ulicama, pjevati sa pticama. Slušati kako lijepi plavi potok žubori, a oko njega se zeleni trava. Promatrati šareno cvijeće razbacano po zelenim livadama. Za Uskrs ću s mamom puhati jaja i bojati ih. Za Uskrs ću ručati sa svojom širom i užom obitelji. Baka će skuhati ručak i ispeći kolače. Dva ili tri dana prije škole, ponovit ću gradivo. Jedva čekam proljetne praznike i Uskrs. Jako im se veselim.

Petra Kušter, 3.d

Vlak u snijegu

Što sam saznala i čemu su me poučili događaji iz ”Vlaka u snijegu”?

Saznala sam iz knige Vlak u snijegu da su ljudi u to vrijeme drugačije i siromašnije živjeli od nas. Nisu imali električne uređaje, električna kućanska pomagala. Sve su sami morali raditi. Nisu imali velike kuće kao neki danas, nego su imali male i niske kućice. Nisu imali automobile, kamione i motore. Na put su išli vlakom ili na konjima. Nekim đacima je trebalo jedan ili dva sata do škole.

Događaji iz Vlaka u sniejgu su me poučili da se nije lijepo svađati kao kada su birali domaćina razreda u priči. Iz događaja kada se zadruga Ljubanovac podijelila na nekoliko smjena i počela kopati snijeg oko vlaka me poučila da i dječje ruke mogu biti snažne i korisne kada se udruže. Naučila sam iz događaja kada Ljuban pomaže bolesnoj Dragi da je lijepo pomagati drugima kada to možeš.

Petra Knežević, 3.d

Volim mamu

Draga mamice,
volim te jako,
najviše na svijetu.

Kad doma dođeš ti,
sretna sam a,
ti se meni nasmiješiš
kad god me vidiš.

Ti lijepa si ko sunce
nježna ko pahulja,
najbolja mama
na svijetu.

Zato želim da
znaš da ti čestitam
Majčin dan!

Tea Kovačiček, 3.b

Zemljin vapaj

Moje suze se posvuda lijevaju ,
gromovi jaki sijevaju .
Posvuda plavi se more ,
sunčeve zrake zapalile gore .
Mjesec se skoro ne vidi ,
oblak se pokazati stidi .
Ljudi bacaju razno smeće ,
godišnjih doba biti ne će .
Više ne će biti mraka ,
u ugljikovom dioksidu ne želi letjet svraka .
Molba za sve ljude:
Amerikance , Kineze ,
prinčeve i princeze .
Nemojte me zagađivati !
Nemojte raditi ozonske rupe !
Nestat će Save i Kupe !
Čistite me čistite !
O meni puno mislite !

Mia Ivković 4.b

Zemljina žalost

Bok , ja sam planet Zemlja .
Za mene radosti više nema .
Ekstremna vrućina na mene se sprema .
Prijete mi kemikalije i virusi ,
To su za mene veliki minusi .
Nema mi spasa .
Otpad je sve veća masa .
Ljudi , moji , gdje vam je pamet
kad zagađujete svoj planet?
Smetaju me bušilice ,
ozonske rupe ,
smrdljiva nafta i plin ,
moj život više nije fin !

Ana Rene Čolak 4.b

Zemljo mala

Zemljo mala,
hvala za sve
što si nam u
životu dala.

Ja ti mogu
zahvaliti time, da
tvoje želje ostvarim
bilo čime!

Roko Buljac, 4.a