Legenda o postanku Sunca

Legenda o postanku Sunca

U početku, dok su postojali samo Nebo i Zemlja, živjeli su djevojčica Sun i dječak Ce. Nisu oni bili obična djeca, već djeca s krilima ptice. Tada je na Nebu postojala samo jedna mala Zvijezda pa je na Zemlji vladao mrak.
Dječak i djevojčica silno su voljeli letjeti, no zbog mraka često su znali zapeti u planinama i ne vidjeti se danima. Odlučili su pojačati sjaj Zvijezde kako bi bolje vidjeli kamo lete. Svakodnevno su palili vatru pomoću kamenja i leteći nosili žar prema Zvijezdi sve dok Zvijezda jednoga dana nije postala velika užarena kugla koja je obasjavala cijelu Zemlju. Kad bi se umorili od letenja prema Zvijezdi, dječak i djevojčica pošli bi spavati, žar bi polako nestajao i opet bi nastao mrak.
Čim bi se probudili, nosili bi ponovo žar dok ne nastane kugla i sve ponovo obasja. Sjaj velike kugle trajao je sve duže. Bili su radosni zbog svoje domišljatosti. Lijetali su cijele dane preko planina i dolina sve do obala mora. Skrivali su se jedno od drugoga dok se ne bi umorili. Kako bi žar polako nestajao, nastajala bi noć koja je označavala vrijeme za odmor i spavanje. Svakog su dana sve radili ispočetka.
Djevojčica Sun i dječak Ce bili su vrlo zadovoljni i sretni jer su se mogli bezbrižno igrati. Odlučili su užarenoj kugli nadjenuti ime spojivši svoja imena.
Otad se kugla zove SUNCE.

Antonio Tkalčić, 7. c