Fran Žužić

Fran Žužić

Natjecanje na kojem sam prisustvovao naziva se natjecanje mladih prirodoslovaca i priprema je za međunarodno natjecanje. To nije natjecanje iz pojedinog predmeta već iz svih prirodnih znanosti i još par predmeta, točnije na natjecanju su bila polja kemije, fizike, biologije, matematike i informatike te psihologije i astronomije. Moj je zadatak bio odabrati jedan zadatak tj. problem te predložiti rješenje i odraditi pokuse. Odabrao sam zadatak „Zagonetka u posudi“ gdje istražujem pojavljivanje prstena, pojava se naziva Liesgangovi prsteni, (nakon reakcije dvaju kemijskih spojeva (amonijaka i magnezijeva sulfata). Za problem je trebalo odraditi pokus te napisati esej o uočenoj pojavi. Nakon što sam to odradio odabran sam kako bi prisustvovao na državnoj razini iz tog natjecanja. Trebao sam uzeti podatke iz svog eseja, referata i od njih napraviti prezentaciju koju bi prezentirao i branio na natjecanju, tj turnirskoj borbi. U prvom krugu natjecanja bio sam treći. Potom su najavili drugi krug za dodatno sužavanje broja natjecatelja, tj. za odabir najboljih. U drugom sam krugu radio pokuse i prezentaciju o krumpiru (crvenom, žutom i batatu) gdje sam ispitivao prisutnost enzima katalaze pomoću vodikova peroksida. Za drugi i treći krug natjecanja bilo je potrebno dobro poznavanje i uporaba engleskog jezika s kojim nisam imao problema. U drugom krugu sam također bio treći i tako sam odabran da sudjelujem na međunarodnom natjecanju prirodoslovaca u timu „Hrvatska“. U trećem krugu nije bilo „pravog“ natjecanja, već prezentiranje rješenja trećeg problema „Struktura dlake“ koji smo odradili i u stvari vježbanje turnirskih borbi . Sada se spremam za Beograd gdje se održava međunarodno natjecanje, točnije od 19.6.2015. do 25.6. 2015. Mentor mi je bila prof. biologije i kemije, Marijana Bastić, a veliku pomoć mi je pružila i prof. matematike i fizike Josipa Mesić
Natjecanje mi je oduzelo dosta vremena od privatnog života, pa i škole, ali sam sve uspio odraditi. Profesori su imali razumijevanja i nisu puno tražili od mene, ali ja sam se svejedno trudio kako bi nastavu držao na balansu.
Nemam neki posebni hobi, točnije u slobodno vrijeme se baš ne bavim pokusima. Igram igrice, odlazim na treninge ili van s prijateljima, često sam i na društvenim mrežama.
Nemam omiljeni predmet, ali kad bi birao 3 najdraža, to bi bili Engleski, Kemija i Fizika. Engleski volim jer mi dobro ide i bez njega ne mogu u budućnosti, a i potreban mi je za gledanje filmova, igrica itd. Fiziku i Kemiju volim jer su prirodne znanosti i jako su zanimljive. Kemija mi je možda najdraža jer sam se njom najviše bavio tijekom natjecanja.

Fran Žužić, 7.a